Wie ben ik?
Na ruim 27 jaar werkzaam te zijn geweest als fysiotherapeut (afgestudeerd in 1989) waarvan 21 jaar als orthopedisch manueel therapeut (OOMT) besloot ik in 2016 om verder te studeren om "dieper" in het menselijk lichaam te kunnen duiken.
In 2020 heb ik mijn Osteopathie Msc. Ost. Med.- D.O. diploma behaald aan de International Academy of Osteopathy (IAO). Deze opleiding is verbonden aan Buckinghamshire New University (Buck’s University) in Engeland.
Ik ben tot het besluit gekomen om van carrière te veranderen omdat ik na al die jaren oorzaken, gevolgen en het recidiveren van vele klachten nog steeds niet kon begrijpen en dus ook niet kon verklaren.
Dit ondanks het feit dat ik vrijwel alle cursussen die er zijn op het gebied van fysiotherapie en manuele therapie heb gevolgd.
Ik kwam tot het inzicht dat ik het holistisch denken, het kijken naar de mens als geheel, miste. Een aspect wat in mijn ogen vaak niet gebeurt in de reguliere geneeszorg. De koppeling van de verschillende systemen waar ieder uit bestaat (bewegingsapparaat, orgaanstelsel, zenuwstelsel etc., etc.)
Een cardioloog heeft verstand van het hart, een neuroloog van het zenuwstelsel, de orthopeed van de botten en een fysiotherapeut van spieren en gewrichten.
Maar eigenlijk is er binnen de reguliere zorg niemand die al die verschillende systemen met elkaar combineert.
En dit terwijl al die systemen samen het menselijk functioneren mogelijk moeten maken.
Daarnaast miste ik de tijd om mensen uit te kunnen leggen wat de mogelijke oorzaak en dus de meest effectieve oplossing van hun probleem is.
Kortom, ik kon mijn inzicht in problemen niet duidelijk maken.
Binnen de osteopathie heb ik dit holistische denken wel gevonden.
Recidiverende rugklachten waar mensen al 10-tallen jaren mee rondlopen, die al bij verschillende therapeuten en artsen zijn geweest, waar foto’s, scans en bloedonderzoek geen afwijkingen lieten zien….
Maar wat interessant is om te weten is dat bv klachten als constipatie of zuurbranden etc., via de aanhechting van de organen aan de wervelkolom een mogelijke oorzaak van die rugklachten kunnen zijn. In dit geval zal een behandeling aan de rug niet veel zin hebben; de klacht blijft of zal recidiveren binnen enige tijd. Mobilisatie van de organen in dit geval zal de tractie aan de wervelkolom doen verminderen waardoor de rugklachten en zeer waarschijnlijk ook de orgaan gerelateerde klacht van de patiënt zal verdwijnen.
Dit is maar een heel simpel voorbeeld van het denken en klinisch redeneren wat ik in mijn tijd als fysio- en manueel therapeut heb gemist.
Door mijn jarenlange ervaring als fysio- en orthopedisch manueel therapeut en mijn ervaring bij het begeleiden van (top-)sporters, denk ik patiënten goed te kunnen behandelen tijdens hun herstel- en revalidatietraject.
Het feit dat ik in die jaren verschillende specialisaties heb ontwikkeld draagt bij tot een breed draagvlak aan behandeltechnieken.
Specialisaties zijn onder anderen:
- Orthopedische Manuele Therapie (OOMT)
- Dry Needling
- verschillende cursussen op het gebied van neurodynamica
- verschillende cursussen op het gebied van de wervelkolom
- Medical taping (Cure-tape)
- verschillende cursussen op het gebied van sportrevalidatie
Ervaringen:
2020 - heden
Werkzaam als osteopaat in eigen praktijk Odijk Osteopathie
2016 - 2020
International Academy of Osteopathy (Gent); Buckinghamshire New University
1991 – 2020
Werkzaam als Fysiotherapeut – Orthopedisch Manueel Therapeut bij Fysio Benoordenhout, Weissenbruchstraat 81, Den Haag (eigenaar)
1992 – 1996
Fysiotherapeut Dames 1 volleybal vereniging TONEGIDO (Voorburg) 1e divisie
1999 – 2002
Fysiotherapeut ProPatria (afdeling topturnen Dames, steunpunt KNGB)